Prijatelji

epp - FRESENIUS.jpg
epp - undt.jpg
epp - LEK.jpg
epp - ROCHE.jpg
epp-BRAUN.jpg

Završen simpozij o Diabetičnoj nefropatiji

Odžak-Mostar, 10.11.2008.g. Kao što smo i najavljivali u organizaciji Udruženja za nefrologiju , dijalizu i tranplantaciju bubrega u BiH ,u Mostaru je u periodu od 07.-09. 11. 2008.god održan simpozij na temu Diabetična nefropatija .

 

U hotelu Ero gdje je održan simpozij , okupilo se oko 110 učesnika iz cijele BiH. Pored nefrologa predavanjima su prisustvovali i ljekari obiteljske medicine kao i pedijatri, ginekolozi i liječnici drugih specijalnosti.

Održano je ukupno 11 predavanja koja su zavidnog stručnog nivoa i vrlo edukativna za sve učesnike, a obuhvatila su sve najvažnije aspekte dijabetičke nefropatije (etiologija ,epidemiologija , klinička slika , dijagnostika , terapija , transplantacija bubrega kod dijabetičara itd) .

Uz visok stručni nivo predavanja treba pohvaliti i vrlo uspješnu organizaciju simpozijuma koju je uz veliki trud osigurao organizacioni odbor :

Prof. dr. Senija Rasić - predsjednik ,

Doc. dr. Monika Tomić

Mr.med.sci. dr. Slavica Ćorić

Mr.med.sci. dr. Snežana Unčanin

Dr. Dušan Rončević

*Simpozij je bio bodovan od strane Liječničke komore HNŽ/K za sve učesnike.

 

 

 

U okviru simpozija održan je i sastanak udruženja (UNDTBiH) na kojem je prihvaćena Deklaracija o tranplantaciji organa tzv Istanbulska deklaracija, a dogovorene su i naredne aktivnosti udruženja za 2009 godinu ( edukacije u smislu tematskih škola i simpozija za nefrologe , pripreme za III nefrološki kongres BiH , organizacija interakademijskog sastanka na temu Endemska nefropatija ...)